Haussa huikeita ideoita hukkalämmön hyödyntämiseen

HUIMA-ideakilpailussa etsitään ratkaisuja teollisuuden hukkalämmön talteenottoon ja hyödyntämiseen. Kilpailuidea voi olla tekninen ratkaisu, liiketoimintamalli tai vaikka digitaalinen palvelu. Lannoitteita ja teollisuustuotteita valmistava Yara hakee kilpailusta uusia ideoita poistokaasun lämpöenergian hyödyntämiseen.

Teollisuus kuluttaa lähes puolet Suomessa käytetystä energiasta. Teollisuuden prosesseissa syntyy usein sivutuotteena lämpöenergiaa, jota hyödyntämällä saadaan aikaan paitsi säästöjä, hillitään myös päästöjä. Posintra Oy:n ja Turku Science Park Oy:n toteuttamalla HUIMA-ideakilpailulla haetaan ratkaisuja teollisuuden hukkalämmön hyödyntämiseksi.

Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa vapaalla tyylillä esitettävällä ideallaan. Kilpailuaika päättyy 15.4, jonka jälkeen ideat pitchataan 15.5 Turussa kilpailun tuomaristolle. Parhaiden ideoiden jatkokehitys jatkuu kesään 2020 saakka.

Yara hakee kilpailusta uusia näkökulmia

Yara on globaali kivennäislannoitteiden, teollisuuskemikaalien ja ympäristönsuojelutuotteiden toimittaja. Yaran Uudenkaupungin tehtaalla valmistetaan NPK-lannoitteita ja typpihappoa. HUIMA-kilpailussa Yara hakee ratkaisuehdotuksia puhtaan poistokaasun sisältämän jäännöslämpöenergian hyödyntämiseksi.

”Haemme kilpailusta uusia näkökulmia jäännöslämpöenergian hyödyntämiseksi. Olemme jo aiemmin arvioineet yhden toimittajan mahdollista sovellusta haasteeseen, mutta kaasun sisältämän energian lämpötaso ei kuitenkaan ollut riittävä. Toivottavasti saamme toteuttamiskelpoisia ratkaisuja, joita voidaan kehittää eteenpäin”, sanoo typpihappotehtaiden tuotantopäällikkö Heikki Lehto.

Ympäristöasiat ovat Yaralle erityisen tärkeitä ja yritys haluaa olla tässä alan edelläkävijä. Energiatehokkuuteen on kiinnitetty huomiota jo pitkään ja typpihapon tuotantoprosessissa on pudotettu kasvihuonekaasupäästöjen määrää merkittävästi. 

Lisätietoja:

Liisa Laurikko, erityisasiantuntija, materiaali- ja prosessitekniikka, Turku Science Park Oy