Kansainväinen bio- ja kiertotaloustapahtuma toukokuussa Turussa

Turussa järjestetään toukokuussa ensimmäinen kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma SmartCHEM summit 2018. Puhujina tapahtumassa on bio- ja kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä, startupeja sekä kansainvälisiä vieraita. Tapahtuma on osa Euroopan suurinta vuosittaista ympäristöalan tapahtumaa EU Green Weekiä, jonka teemana on ”Green Cities for Greener Future”.

SmartCHEM summit 2018 esittelee uusimpia biopohjaisia innovaatioita sekä miten sivuvirroista tehdään uutta bisnestä. Puhujina ovat mm. BASF:n Pohjoismaiden johtaja Tor Stendahl, Nesteen tutkimus- ja teknologiajohtaja Petri Lehmus, jonka puheenvuorossa kuullaan Ikean ja Nesteen yhteistyöstä. Biohajoavan kelmun kehittänyt Welmu International kertoo yrityksen kasvutarinan yliopistokeksinnöstä kaupalliseksi tuotteeksi. Seminaariosuuden jälkeen Joen ylimmässä kerroksessa on mini-Hackaton, jossa yritysten johdolla ratkotaan biopohjaisen tuotannon haasteita.

Reeta Huhtinen (vas.), Annika Myrsky ja Linda Fröberg-Niemi suunnittelemassa kevään tapahtumaa Vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa.

Bio- ja kiertotaloudesta odotetaan kansallisella ja eurooppalaisella tasolla talouskasvua. Kasvun lähteet ovat osittain tunnistettu, mutta ritysten haasteena on löytää paikka uusissa arvoverkostoissa sekä tuotteiden markkinoille tuonnissa.

Biotalous on paljon enemmän kuin metsäteollisuutta ja kiertotalous paljon enemmän kuin kierrätystä. Molemmissa talouden uusissa malleissa on kyse jalostusarvon nostamisesta ja immateriaalisen lisäarvon luomisesta biopohjaisille raaka-aineille ja jätteiksi luokitelluille materiaaleille, kertoo liiketoiminnan kehittämispäällikkö Linda Fröberg-Niemi SmartCHEM-seminaarin järjestävästä Turku Science Park Oy:stä.

Lupaavia uusia tuotteita ovat esimerkiksi erilaiset puupohjaiset biokomposiitit ja nanoselluloosaan ja ligniiniin pohjautuvat tuotteet. Kemian avulla tuotteiden jalostusarvoa pystytään nostamaan merkittävästi. Bio- ja kiertotalouden toteutuminen edellyttää toimialarajat ylittävää yhteistyötä.

Suomen ja Turun vahvuutena on paitsi puu- ja luonnonmateriaalikemia, myös laajemmin kemianalan ja materiaalitieteen vahva osaaminen. Tämä näkyy uusia ratkaisuja bio- ja kiertotalouteen tuovien startup- ja kasvuyritysten suurena määränä, Fröberg-Niemi sanoo.

SmartCHEM summit -tapahtuma järjestetään Turussa, vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa 22.5. Se tuo yhteen kansainväliset suuryhtiöt, startupit sekä yliopistot osaksi laajempaa toimialat ylittävää verkottunutta talouden mallia. Tapahtuma on samalla SHIFT-businessfestivaalin maksuton sivutapahtuma.

Tapahtumaan pääsee ilmoittautumaan täällä.

Lisätietoja:

Linda Fröberg-Niemi

linda.froberg-niemi@turkubusinessregion.com

+358 587 3441