Onko mielessäsi maailmaa mullistava ratkaisu hukkalämmön hyötykäyttöön – huima kilpailu käynnissä

Huima ajatus päässäsi voi jo nyt olla idea, joka tulee hidastamaan ilmastonmuutosta. Posintra Oy ja Turku Science Park Oy järjestävät 1.2.–15.4.2019 kilpailun, jossa etsitään uusia innovatiivisia ratkaisuja ylijäämälämmön keräämiseen ja hyödyntämiseen.

Teollisuudessa syntyy runsaasti hukkalämpöä, jolle ei ole vielä keksitty hyötykäyttöä. Hukkalämmön hyödyntäminen on kannattavaa, mutta siitä huolimatta lämpö karkaa usein harakoille. Jos lämpö valjastettaisiin käyttöön, Suomen hiilidioksidipäästöt vähenisivät merkittävästi.

Kilpailusta ilmastosankariksi

Kehitysyhtiöt Posintra Oy ja Turku Science Park Oy järjestävät 1.2.–15.4.2019 kilpailun, jossa etsitään uusia innovatiivisia ratkaisuja teollisuuden ylijäämälämmön talteenottoon ja hyödyntämiseen.

“Ideat voivat olla poikkitieteellisiä, vallankumouksellisia, paperiluonnoksia tai kovaa insinööriosaamista vaativia ehdotuksia hyötylaskelmineen. Ratkaisuna voi olla liiketoimintamalli tai digitaalinen palvelu – tai jotain aivan muuta”, kertoo Turku Science Park Oy:n erityisasiantuntija Liisa Laurikko.

Esitystapa on vapaa ja kilpailuun voi osallistua kuka tahansa: yritykset, yhdistykset, yhteisöt tai yksittäiset ihmiset. Tutustu kilpailusääntöihin ja esimerkkikohteisiin www.posintra.fi/huima.

Parhaille ideoille apua kaupallistamiseen

Kiinnostavimpien ehdotusten keksijät pääsevät kertomaan ideansa tuomaristolle Turussa 15.5.2019. Parhaat ideat napataan jatkojalostukseen, ja ne saavat asiantuntijoiden apua ideoittensa kaupallistamiseen. Voittaja ratkeaa elokuussa 2020.

“Haluamme tuoda esille, että jokainen voi tuoda oman panoksensa suurten ongelmien ratkomiseen. Joskus pienikin idea voi kasvaa suuriin mittoihin. Usein tämä vaatii kyllä aikaa ja pohdiskelua ja eri asioiden huomioon ottamista, ja juuri tämän vuoksi kilpailun jatkoon päässeet ideat saavat vuoden verran apua idean kypsyttelyyn ja kehittelyyn”, Liisa Laurikko kertoo.

Kilpailu järjestetään osana EAKR-rahoitteista HUIMA – Teollisuuden energiatehokkuuteen uusia ideoita -hanketta.

Lisätietoja:

http://www.posintra.fi/huima

Hankkeen etenemistä voi seurata sosiaalisessa mediassa #huimaidea

Ympäristöliiketoimintajohtaja Leena Tuomi, Posintra Oy, leena.tuomi@posintra.fi, 040 730 5440

Liisa Laurikko, Erityisasiantuntija, prosessi- ja materiaaliteknologia, Turku Science Park Oy, +358 50 342 5481, liisa.laurikko@turkubusinessregion.com