Smart Chemistry Parkissa toimivalle Montinutralle pääomasijoitus

Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Spring Oy on tehnyt pääomasijoituksen Montinutra Oy:hyn, joka valmistaa arvokkaita bioaktiivisia tuotteita metsäteollisuuden sivuvirroista. Metsä Spring sekä yksityiset sijoittajat investoivat yritykseen yhteensä noin miljoona euroa.

Turku Science Park Oy:n johdolla toimivassa Smart Chemistry Parkissa toimivan Montinutran tavoite on tuottaa tärkeitä ainesosia kosmetiikka-, elintarvike- ja lääketeollisuudelle. Niissä raaka-aineena käytetään metsäteollisuuden sivuvirtoja. Metsä Groupilla on Suomessa kaksi kuusisahaa, joilta Montinutralle on mahdollista toimittaa tuotantoon tarvittavaa sahanpurua.

Yrityksellä on useita tuoteideoita kehittelyssä, tällä hetkellä tuotekehityksen painopiste on KuusikumiTM -niminen uute, jota valmistetaan kuusisahanpurusta. Kuusikumin käyttökohteita voivat olla esimerkiksi henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät tuotteet, kosmetiikka ja elintarvikkeet, joissa sitä voidaan käyttää aineen koostumusta tasoittavana ainesosana. Lisäksi Montinutran sahanpurusta valmistettavasta, terveysvaikutteisesta Qusitol®-tuotteesta voi olla hyötyä alavirtsatieoireiden hoidossa.

– Vuoden 2021 aikana Montinutra rakentaa koelaitoksen ja jatkaa bioaktiivisten tuotteiden ja asiakassovellusten kehittämistä. Pyrimme tekemään tiivistä yhteistyötä muutaman potentiaalisen asiakkaan kanssa tuotesovellusten kaupallistamisessa. Olemme innoissamme mahdollisuudesta saada Metsä Spring mukaan teollisena sijoittajana. Investoinnin lisäksi meillä on nyt käytössämme Metsä Springin osaaminen, kumppaniverkosto ja uskottavuus, joita tarvitsemme liiketoimintasuunnitelmamme toteuttamisessa, sanoo Montinutran toimitusjohtaja Jukka Mäkelä.

– Kuusikumia on tutkittu tieteellisesti jo vuosikymmenien ajan. Olemme iloisia voidessamme tukea Montinutraa tavoitteessaan kaupallistaa kuusiuutteita ja myöhemmin muita uusia puupohjaisia tuotteita. Yhteys Metsä Groupin liiketoimintaan on vahva, kun uutteiden raaka-aineena käytetään teollista sivuvirtaamme, kuusen sahanpurua. Kuusikumikonsepti on loistava esimerkki kiertotaloudesta, sanoo Katariina Kemppainen, Metsä Springin sijoituspäällikkö ja Montinutran uusi hallituksen jäsen.

""