Vedenkäsittelyyn erikoistunut yritys Smart Chemistry Parkiin

Smart Chemistry Park sai tiloihinsa uuden yrityksen, kun ympäristöteknologiaan ja vedenkäsittelyyn erikoistunut kansainvälinen asiantuntijatoimisto Aeromatic Oy muutti Raision toimitiloihin.

Aeromatic Oy:n toimitusjohtaja Pekka Vieno pääsi testaamaan Smart Chemistry Park -peliä Raisiossa.

Yhden miehen yrityksen toimitusjohtaja, vesihuoltomestariksikin kutsuttu Pekka Vieno kaipasi itsenäisen yrittäjän arjen ympärille työyhteisöä, joka löytyi Smart Chemistry Parkista. Toimistotilan lisäksi muuttopäätökseen vaikutti halu kuulua Smart Chemistry Park -verkostoon, joka tukee pienten yritysten kasvua ja kehitystä.

”Muistin uutisen Smart Chemistry Parkin perustamisesta ja otin yhteyttä Turku Science Park Oy:hyn. Vapaana oli sopiva toimistotila, jossa yritys toimii syyskuun alusta alkaen, kertoo Vieno.

Aeromatic kehittää ohjausjärjestelmiä vedenkäsittelyprosessiautomaatioon. Yrityksen päätuote on jätevedenpuhdistamoille suunnattu ohjausjärjestelmä. Puhdistamoille tulevassa vedessä on typpeä, joka poistetaan ilmastuksessa, eli puhaltamalla ilmaa veteen biologisessa puhdistusvaiheessa. Yrityksen ohjausjärjestelmä lisää typenpoistoa vedestä ja pienentää energian kulutusta. Typen määrä vedessä ei ole kuitenkaan vakio, vaan se vaihtelee ihmisten vuorokausirytmin mukaisesti. Aeromaticin ohjausjärjestelmä mittaa reaaliaikaisesti typen määrää ilmastuksessa, jolloin puhallettavaa ilmaa pystytään säätelemään hyvin tarkasti.

Yrityksen asiakkaina ovat pääasiassa yksityiset ja julkiset vedenpuhdistuslaitokset. Vuonna 2015 lanseerattu ohjausjärjestelmä palkittiin Ålandsbankenin Itämeri-kilpailussa innovaationa, joka parantaa meren tilaan. Järjestelmä on käytössä muun muassa Kakolan vedenpuhdistamolla kaikilla neljällä linjalla.

Teksti ja kuva, Annika Myrsky